Fascia/Tesutul conjunctiv

"Sufletul omului, cu toate fluxurile de apă vie pură, pare să locuiască în fascia din corpul său."
"Prin acțiunea sa trăim și de eșecul său vom muri." - T. Still MD

Fascia este un sistem specializat al organismului, care are un aspect similar cu o pânză de păianjen sau un pulover. Este un tesut foarte dens care acopera si patrunde in fiecare muschi, os, nerv, artera sau vena dar si in toate organele noastre interne, inclusiv in inima, plamani, creier si maduva spinarii. Cel mai interesant aspect al sistemului fasciei este faptul ca nu este vorba doar de un sistem de acoperire independent. Este de fapt o structura continua din cap pana in picioare fara intrerupere. Astfel, fiecare parte din intregul corp este conectata la orice alta parte prin fascie, la fel cum sunt firele unui pulover.

YouTube Preview Image

Trageti o persoana de brat si aceasta va simti pana in umar si gat chiar daca este trasa doar pielea, acesta este un exemplu bun care arata unitatea organismului uman, unitatea fasciei.

Cercetarea fasciei

Studiul fasciei si a functiei sale ca organ de sprijin si postura a fost in mare parte neglijat si trecut cu vederea multi ani.

Un motiv pentru care fascia nu a primit atentia stiintifica adecvata in ultimele decenii a fost faptul ca acest tesut este interconectat si atat de extins incat genereaza frustrarea cercetatorilor care au ambitia comuna sa o imparta intr-un numar de subunitati care pot fi clasificate si descrise separat. In prezentarile de anatomie, fascia este in general indepartata, astfel incat cel care priveste poate vedea nervii si continutul organelor dar nu reuseste sa aprecieze fascia care leaga si separa aceste structuri. Un exemplu al functiei sale: sa previna molipsirea unui muschi de contracturile muschilor invecinati.

Fascia joaca un rol important in sustinerea si functionarea corpului nostru deoarece inconjoara si se ataseaza la toate structurile. Intr-o stare buna de sanatate, fascia este relaxata si are un aspect ondulat. Puterea si flexibilitatea ii sunt oferite de colagenul si elastina din structura sa.

Cei mai multi dintre noi cunoastem ca tendoanele si ligamentele sunt tesut conjunctiv. L-am vazut pe cartilajul fripturii, acel tesut fibros alb care inconjoara carnea de pui.

YouTube Preview Image

(Alegeti subtitrarea in limba romana din CC )

Muschi si tendoane› Aici intalnim fibre si straturi ale fasciei in interiorul si in jurul fiecarei celule si fibre musculare. Aceste fibre se impletesc pentru a forma tendoanele care apoi formeaza o tesatura pe suprafata osului.

vt-misic

Oase si ligamente› Desi aparent solide, oasele sunt de fapt compuse dintr-o matrita moale de tesut conjunctiv in care sunt depuse minerale. Acest lucru confera atat putere cat si flexibilitate.

Fascije 3Protectia organelor si a asezarii organelor› Fiecare organ si retea de organe al corpului este inconjurat si protejat de fascie.

Fascije 4Avem nume pentru acest tesut conjunctiv› Meningele ce imbraca creierul, pericardul din jurul inimii, invelisul periost care inconjoara osul. In plus, fiecare celula de organ are in ea si este inconjurata si impletita de tesut conjunctiv.

Sistemul nervos› Fascia inconjoara, sustine si strabate fiecare celula nervoasa si astfel, intregul nostru sistem nervos.

Fiecare celula› Moleculele de tesut conjunctiv aflate in interiorul fiecarei celule a corpului ofera cadrul pentru toate structurile si functiile celulei. Aceste molecule se extind dincolo de membrana celulara permitand fiecarei celule sa comunice cu exteriorul. Acest tesut conjunctiv celular se extinde de asemenea in nucleu, permitand mediului exterior sa comunice cu miezul naturii noastre si intr-un fel, in mod direct cu ADN-ul in sine.

Peste tot› Tesutul conjunctiv este omniprezent in organism. El conecteaza moleculele la macroscopic, formand un intreg continuu, o matrita de viata in care traim - in suferinta sau bucurie.

Fascia este maleabila, capabila sa fie modelata si turnata, formata si reformata. Forma sa poate fi temporar sau permanent schimbata de caldura, presiune, forte de impingere sau rupere.

In iunie 2003 a fost publicat un studiu care arata faptul ca in muschiul spastic, fascia este de 43,5 ori mai slaba decat intr-o musculatura normala.

 
Sesiunile de evaluare si training ABR in Romania sunt organizate de Asociatia Copii Suflete Sperante prin voluntariatul membrilor sai si fara beneficii materiale.
Familiile interesate de inceperea terapiei ABR, pot scrie la adresa de e-mail a Asociatiei Copii Suflete Sperante:  ecaterina@copiisuflete.ro sau pot contacta la numarul de telefon 0726 180331 - Cati Uzea 
Pentru detalii referitoare la costurile terapiei, va rugam accesati pagina ABR in Romania .