Inselatoriile periculoase ale detoxifierii si amagirile suplimentelor nutritive in cazul copiilor cu paralizie cerebrala

Articolul reprezinta traducerea postarii lui Leonid Blyum si se regaseste integral pe blogul acestuia, aici: Dangerous Detox Scams and Nutritional Supplements Delusions for Cerebral Palsy Kids

"Parintii copiilor afectati de paralizie cerebrala sunt din nefericire usor de indus in eroare si pacaliti de specialistii din domeniul detoxifierii si nutritiei, zelosi si lipsiti de etica si care par sa fie peste tot astazi.

Realizez ca majoritatea familiilor ABR urmeaza un program de suplimente nutritive si chiar daca in opinia mea aceste tentative de a “repara” flora digestiva prin adaugarea de substante “lipsa” dau gres de cele mai multe ori – pana acum nu le-am acordat cu adevarat atentie prea mare acestor chestiuni pana la confruntarea cu o situatie problematica a echipei ABR Danemarca de saptamana aceasta.

In Spania este un grup mare de familii care fac ABR iar sesiunile sunt de obicei unele placute - copii progreseaza, parintii relateaza si impartasesc toate tipurile de imbunatatiri de la cele fizice la metabolice, cognitive, emotionale – deci sunt intotdeauna bucuros sa aflu ce s-a mai intamplat.

Cu toate acestea, de aceasta data am avut inca din prima zi doua familii care dupa perioada verii se intorceau ingrijorate nelinistite si au sfarsit relatand deteriorarea copiilor in ciuda orelor multe de ABR lucrate pe timpul verii.

Unul dintre copii, cu o afectare moderata, a experimentat dureri abdominale constante precum si o crestere brusca a episoadelor convulsive si a intensitatii acestora. Celelalt copil, cu o afectare mai severa, arata cu adevarat dezastruos, tesuturile deshidratate, discomfort abdominal continuu, rigiditate generala.

Cand am inceput sa cercetam in profunzime s-a dovedit ca in formularul Home Report, acei parinti au scris faptul ca copiii lor au fost diagnosticati cu “disbioza intestinala”, “candida” si alte tone de bacterii “rele” precum si o lista lunga de enzime care lipsesc din tractul lor digestiv – tuturor acestora adaugandu-li-se presupusa intoxicare cu metale grele.

Si care erau tratamentele pentru aceste diagnostice aspre? - Mai intai de toate procedurile de detoxifiere care includeau ingerarea regulate de apa salina dar si clisme ( curatarea colonului ) cu o combinatie de saruri si absorbanti.

Parintii erau convinsi ca aceste proceduri curatau agentii toxici impreuna cu bacteriile “rele” si apoi le dadeau un pumn de suplimente care “introduceau si sustineau” flora noua si sanatoasa.

Din nefericire niciunul dintre ei nu a facut legatura dintre aceste atacuri ale sistemului digestiv ale copilului lor si semnele de deteriorare relatate pe care acesti copii le-au experimentat. Parintii erau atat de ingroziti de toate aceste diagnostice toxice incat le scapa lucrul cel mai evident – intr-unul din aceste cazuri proba alarmanta era evidenta si clara – o crestere ascutita in convulsii a aparut exact in acelasi timp in care aveau loc sesiunile mai intense de detoxifiere.

Care sunt lectiile si semnalele de alarma pe care fiecare dintre noi trebuie sa le noteze din aceste experiente ingrijoratoare:

In primul si in primul rand – axioma pentru fiecare dintre voi – intotdeauna amintiti-va un lucru de baza: copiii afectati de paralizie cerebrala si fenomenele ei tipice de spasticitate, rigiditate, hipotonie, etc – nu raspund interventiilor interne din metabolismul lor in acelasi mod in care o fac copii sanatosi. Copiii cu paralizie cerebrala sunt diferiti sub toate aspectele – nu doar in domeniul miscarilor dezordonate dar si in strategiile metabolismului lor si in compozitia tesuturilor corpurilor.

In al doilea rand, haide sa clarificam de ce raspunsul la interventiile in metabolismul copiilor cu paralizie cerebrala este diferit:

O scurta recapitulare de la inceputuri: la ABR iti aducem mereu in atentie problema fundamentala care vine la pachet cu paralizia cerebrala a copilului tau:

Intreaga retea de tesuturi conjunctive a copilului tau nu functioneaza in mod normal. Asta include atat tesutul conjunctiv fibros (fascia) dar mai important (in contextul metabolismului) , tesutul conjunctiv lichid al fluidelor interstitiale organizate ca si hidrogelurile.

In paralizia cerebrala, abilitatea fasciei de a retine lichidele sale de baza pe plan intern si de a compartimenta fluxul interstitial este complet diferita de a unui copil sanatos – este mai degraba excesiva (elemente “prajite”, cristalizate, incordate, spastice si rigide ) sau deficienta (elemente flasce, hipotone, slabite ).

Ca rezultat, orice saruri sau absorbanti sau indiferent ce supliment metabolic sau de detoxifiere introduci tu in amestecul digestiv si intestinal al corpului copilului tau – raspunsul pe care ei il cauzeaza in tesuturile inconjuratoare difera in mod dramatic pe scena paraliziei cerebrale fata de raspunsul unei persoane sanatoase.

Pentru a intelege de ce se intampla asta, haide sa recapitulam cateva teorii de baza ale chimiei:

Astazi fiecaruia ii place sa vorbeasca despre componente nutritionale, calorii, enzime, etc – dar inainte de a intra in lista lunga de molecule si substante specifice care trec prin corpul uman, ar trebui sa ne reamintim noua insine un lucru de baza despre chimia corpului: Noi, oamenii, suntem electroliti:

  • Toate tesuturile au o baza de lichid (amintiti-va binecunoscutul fapt ca trupul uman este format din 70-75% apa)
  • Concentratia de elemente chimice fie dizolvate fie suspendate in aceasta baza de lichid defineste conductivitatea electrica a tesuturilor. In mod normal o crestere in concentratie duce la cresterea conductivitatii electrice, care la randul ei cauzeaza supraincarcarea sistemului nervos, ceea ce duce la crampe, spasme, convulsii si toate celelalte evenimente periculoase. De aceea deshidratarea este atat de periculoasa.
  • De ce deshidratarea? Pentru ca schimbarile de concentratie ale acestor elemente dizolvate depend mai intai de toate de continutul de lichid. O molecula face o calatorie lunga si anevoioasa sa ajunga de la tractul digestiv catre un anumit tesut. Dar apa poate parasi o zona aproape instant. De aceea schimbarile in baza de apa au efecte atat de rapide si de dramatice.

Dar noi, oamenii, nu suntem electroliti simpli – noi suntem compusii care constau in multipli si diferiti electroliti impartiti in compartimente separate de membrane partial permeabile. De fiecare data cand o astfel de diviziune in compartimente este pierduta fie si doar un pic - se intampla lucruri rele…convulsii, spasme, colapsuri, etc.

De aceea trebuie sa ne reamintim o alta piesa de baza in chimie – procesul numit “osmoza”. Sunt sigur ca voi toti l-ati studiat mai demult in scoala – deci tot ceea ce aveti nevoie este o scurta recapitulare.

Ganditi-va la aceasta situatie : daca un compartiment este plin cu apa (saturat) iar celalalt este gol si ele sunt separate de o membrane permeabila – ce urmeaza sa se intample? – Corect, lichidul va curge din cel plin in cel gol pan ace se ajunge la un anumit echilibru. Daca intr-unul este apa sarata iar in altul apa pura atunci apa sarata atrage moleculele de apa pura pana ce amestecul este intocmit.

Avand aceste amintiri de baza ale chimiei – haide sa vedem cum “detoxifierea/ curatarea” si “adaosul de suplimente” afecteaza un copil cu paralizie cerebrala destul de lipsit de noroc sa aiba déjà tesuturile conjunctive slabite.

  1. Asa numita “detoxifiere” (intentia de a spala si absorbi “reziduurile acumulate”)
images-3

Ce se intampla atunci cand introducem in sistemul digestiv sau in cel intestinal apa sarata care “detoxifica”? Ei bine, in mod evident, lichidul intern paraseste celulele si spatiile interstitiale unde era localizat si se indreapta catre compartimentele unde se afla un continut ridicat de sare…parasirea acestei ape a compartimentelor interne provoaca o deshidratare grava si astfel creeaza in celule si in fascie o supra concentratie interna a substantelor care sunt in mod normal diluate. Ce a fost din punct de vedere fiziologic un electrolit diluat acum devine foarte concentrat si foarte conductiv… Evenimente grave incep sa se produca.

Exact acelasi effect osmotic ce scurge celulele si matricea extracelulara apare cand se introduce orice alt absorbant (nu neaparat apa sarata).

Este exact ceea ce s-a intamplat in cazul acelor doi copii care au fost expusi la aceste procedure de detoxifiere si curatare – deshidratare interna a tesuturilor care aveau membrane separatoare a compartimentelor mai subtiri.

Si aici ne reintoarcem la problema fasciei de calitate inferioara.

Toate procedurile de detoxifiere sunt facute pentru oamenii sanatosi cand acesti factori ascusi de osmoza nu sunt atat de vitali. Cand o persoana sanatoasa ingereaza apa sarata sau ii este curatat sistemul intestinal prin absorbanti cu clisma – peretii endodermei care protejeaza fiziologic spatiul intern de astfel de invazii osmotice, sunt puternici – deci efectul de deshidratare osmotica este mic si intr-adevar poate aparea o adevarat detoxifiere – sa o numim, din lipsa unui termen mai potrivit “o curatare sanatoasa”. Dar pentru un copil afectat de paralizie cerebrala ce are o compozitie a fasciei atat de inferioara si distribuita neregulat – protectia osmotica a peretilor gastro intestinali nu este destul de puternica incat sa regularizeze tranzitia interna a apei cu eficacitatea necesara.

De aceea acesti copii din Spania au sfarsit cu aceste devastatoare consecinte dupa tentativele de detoxifiere – unul dintre copii a raspuns cu hiper excitabilitate a sistemului nervos la cresterea concentratiei interne de electroliti – deci de aici cresterea rapida si dramatica a convulsiilor – iar celalalt copil care era mai afectat la modul general, pur si simplu a devenit “cristalizat” la nivel muscular si complet flasc la nivelul conexiunilor fasciei intre piele si muschi.

Va rog! Nu faceti astfel de experimente pe copii vostri!

Atunci cand cineva vine la tine cu o explicatie care suna inteligent despre cat de distrusa este flora din sistemul gastro intestinal al copilului si cat de intoxicat este copilul cu tot felul de bacteria rele si sediment – fugiti!

  1. Suplimentele si aditivii
73346748

Dar dincolo de aceste exemple extreme de detoxifiere care a produs rau prin deshidratarea osmotica – trebuie sa luam de asemenea in considerare fenomenul mai bland dar cu efecte mai raspindite – entuziastul adaos de suplimente nutritive – atat substante minerale cat si enzime – in programul nutritional zilnic al copilului tau.

Aceasta problema este mult mai complexa si incarcata de nuante fine de gri – cu toate acestea as vrea sa mentionez cuvantul atentie si ss a va atrag atentia asupra unui fapt simplu : ori de cate ori incercam noi (oamenii) sa ne jucam de-a Dumnezeu – sfarsim jalnic intotdeauna.

Exista o imensitate de variabile homeostatice de luat in considerare care sunt fin conectate una cu cealalta in diferiti timp, ritmuri, locatii si cu logistica cea mai ciudata. Sa te gandesti ca un anumit expert nutritionist “stie mai bine” si poate regal fin din exterior interactiunea interna a chiar o jumatate de duzina de suplimente nutritive … este o amagire absoluta.

Da, cateodata exista o euforie de inceput “Am gasit combinatia protrivita! – daca combinam substanta A si adaugam enzima B si apoi amestecam cu C si apoi presaram ocazional un pic de D si doar o fractie nsemnificativa de E si F – atunci asta e!”

Dar pe termen lung nu putem castiga in acest fel. Sunt prea multe variabile. Procesele interne se realiniaza la starea lor de echilibru multivariabil si chiar daca pentru un copil cu paralizie cerebrala acest echilibru ar putea fi destul de departe de cel theoretic optim al unui copil sanatos … tot trebuie sa fim suficienti de umili sa acceptam simplul fapt ca organismul nostru stie cel mai bine.

Am putea lua in considerare sa avem rolul de a ajuta bland – da, rolul de a ajuta pin reducerea supraincarcarilor si restrictiilor inutile – da, dar nu ar trebui sa cadem niciodata in amagirea unei reglementari externe a proceselor interne.

Sa ne gandim la un principiu simplu - este binecunoscut faptul ca oricare 3 sau mai multe medicamente luate impreuna produc efecte complet imprevizibile. Acelasi lucru este valabil si pentru suplimente. Amintiti-va – un supliment nutritiv este ceea ce sugereaza si numele – un supliment (nu un substitut).

Ca exemplu extreme de nutritionist care se joaca de-a Dumnezeu, sa ne intoarcem la acei copii din Spania despre care am vorbit anterior.

Cand echipa ABR Danemarca a inceput sa intervieveze parintii mai mult, ne-am ingrozit si mai tare.

Unul dintre copii avea o prescriptive medicala de nutritie care includea aproximativ 30 de suplimente si aproape 70 de enzime prescrise pentru a fi luate in acelasi timp! Presupun ca unele se luau zilnic iar altele mai putin frecvent – totusi, acest exemplu extreme ilustreaza ca asa numitii experti nutritionisti devin complet orbiti de “formulele” lor pentru ceea ce ei numesc “nutritie optima”.

Amintiti-va! – digestia este un proces reglementat intern. Digestia precede nutritia. Copilul tau ar putea avea o nevoie reala de 1-2-3 ingrediente – asta e realist. Dar sa fie in nevoie disperata de 10 suplimente cu adevarat necesare?! Asta este un nonsens!

Acelasi lucru este valabil si pentru testele care merita facute – testele standard care arata pierderile sau excesele voluminoase – sunt singurele de care vei avea nevoie vreodata.

Toate testarile metabolice “de finete” care listeaza sute de parametri si incearca sa le analizeze pe toate – este un set complet de informatii inselatoare.

Problema este – cu cat copilul tau este supus la mai multe teste – cu atat datele pe care le primesti sunt tlburi, neclare si la limita. Dar cu cat vei avea mai multe date la final dupa aceste teste cu atat va fi mai puternica tentatia expertului nutritionist sa actioneze referitor la ele cu toate ca este complet imposibil sa tii cont de toate interactiunile posibile.

Sa tragem deci aceste concluzii simple – daca in prezent copilul tau ia mai mult de 3-4 suplimente – schimba nutritionistul care il urmareste.

Acum, posibil sa imi adresezi aceasta intrebare : “Bine, inteleg ca beneficiile listei lungi de suplimente nu sunt foarte clare – dar exista consecinte negative? Pana la urma aceste suplimente nutritive sunt ele toate testate sa fie sigure?”

Mesajul meu catre voi in aceasta privinta este foarte simplu – cu cat introduce o cantitate mai variabila in amestecul digestiv – in mod special acelea care vin sub forma de pudra procesata, minerale etc – cu atat mai mult creezi un proces osmotic nesigur.

Amintiti-va - copii vostri sunt fragile si vulnerabili din punct de vedere al osmozei. Orice schimbare in parametrii procesului de osmoza pe care le creeaza aceste substante si bacteria adaugate in timp ce sunt procesate in tubl gastro intestinal ( si apoi mai tarziu si mai departe cand se afla in cursul sanguin si in lichidul interstitial ) – cresc riscurile de agravare a dezechilibrului osmotic pe care copilul tau déjà il are.

Daca ti se spune despre orice deficienta sau despre anumite bacterii anormale din flora tractului digestiv a copilului tau, nu il bombarda cu toate acele suplimente infinite pe care piata de desfacere si nutritionistii vor sa le infunde in corpul copilului tau – fii intelept si prudent. Ia totul pas cu pas si evita sa faci toate aceste combinatii complicate.

Si in mod evident – orice ingredient natural in forma sa originala este mai bun decat unul care a fost “rectificat” si “imbogatit” in fabrica.

Si bineinteles, idea finala de luat in considerare din acest post – chiar si atunci cand vine vorba de nutritie si digestive – gandeste la partea mecanica in primul rand.

Fiecare copil beneficiaza de un tonus mai bun al musculaturii netede interne; de miscari peristaltce imbunatatite (n.n. Mișcări peristaltice = mișcări prin care esofagul, stomacul și intestinele se contractă, favorizând deglutiția și apoi digestia.), de o ciocnire redusa a diafragmei, de o segmentare mai buna a compartimentelor abdominale, de o digestie mai independenta in raport cu respiratia, de gaze reduse, de un control sfincterian mai bun si asa mai departe... acestea sunt doar cateva exemple de cat de multi parametri mecanici putem imbunatati pentru a ajuta nutritia copilului tau, digestia si absorbtia fara a folosi nicio smecherie utopica cu necunoscutele sistemului metabolic la care adeseori ajungi sub presiunea lipsita de scrupule a profesionistilor in nutritie.

Sper ca asta sa ajute - si sper ca copiii despre care am discutat la inceputul postului sa recastige calitatea redusa a tesuturilor in curand cu multe ore de ABR si hidratare consistenta.

Cu sinceritate,

Leonid Blyum"