Raisa

R, 3 ani, tetrapareza spastica, A inceput terapia ABR in octombrie 2012. Dupa 4 luni de ABR, parintii relateaza:

"Noi avem intre 250 si 300 de ore de ABR iar rezultatele sunt, asa cum am spus de multe ori, cu adevarat evidente. Spun asta pentru ca inainte, mi s-a intamplat ca in timpul unei terapii sa vad o mica schimbare dar apoi schimbarea disparea iar noi parintii, ramaneam in aceeasi nesiguranta, nestiind daca terapia este eficienta sau nu. Pentru prima data, dupa trei ani de multe si diverse terapii, stiu ca suntem pe drumul cel bun.

Dupa aproximativ o luna si jumatate de la intoarcerea din Macedonia (unde am avut noi prima evaluare), scriam pe blogul R cum si-a imbunatati postura in sezuthttp://pentru-raisa.blogspot.ro/2012/12/sedinta-foto.html Astazi, inca nu reuseste sa stea mai mult in sezut, insa si-a pastrat postura, nu a fost vorba de o imbunatatire de moment asa cum se intampla in alte dati, si sunt convinsa ca schimbari pozitive vor urma.

Tot pe blog scriam dupa prima evaluare: „R are gatul foarte scurt si ii lipseste segmentarea la nivelul capului, gatului umerilor, toracelui si a bratelor.”( http://pentru-raisa.blogspot.ro/2012/10/inceputul-terapiei-abr-evaluare-si.html). Stiam de atunci ca primele schimbari vor fi de la cap catre picioare, desi problema noastra urgenta din acel moment era luxatia de sold a R si as fi vrut sa fie invers. Dupa aproximativ 200 de ore de ABR, la intalnirea cu Krista in ianuarie, R avea gatul alungit si modificari in structura osoasa a fetei si a umerilor, asa cum se observa si in poze.

evaluare ABR 3 luni

evaluare ABR 3 luni gatIn ceea ce priveste digestia, avem o mare realizare: R nu mai are reflux gastric de aproximativ o luna de zile. A disparut treptat si este o mare realizare!

Somnul s-a imbunatatit si el la fel de treptat. Inainte, R avea un somn sensibil si adormea foarte greu, tarziu noaptea si uneori plangand iar somnul de pranz lipsea cu desavarsire. Acum R adoarme mult mai repede, nu se mai trezeste in timpul noptii si reusim performanta de a dormi 10-30 minute ziua.

Am citit multe articole despre importanta aportului de apa pentru organismul copiilor cu afectiuni neuromotorii, astazi reusesc sa ii dau R aproximativ 500 ml dupa ce inainte de ABR aveam zile in care bea si 30-40 ml ( refuza apa efectiv ).

Despre alte schimbari importante in dezvoltarea R, cum ar fi imbunatatirea vederii, a sunetelor prin care incearca sa comunice, a miscarilor asociate tararii, scaderea spasticitatii, pot spune ca vin in colaborare cu alte activitati de stimulare.

Bineinteles ca ne asteapta multe alte sute de ore de munca inainte si cu ajutorul lui Dumnezeu ne vom putea bucura de progrese din ce in ce mai mari.