Un nou studiu reconfirma principiile ABR

Imagini si informatii preluate de pe site-ul www.abramericas.com si traduse in limba romana. Articolul original: http://abramericas.com/en/new-research-reaffirms-abrs-principles/

Mark Driscoll, cercetator ABR, ABM, a prezentat Academiei Americane pe Paralizie Cerebrala si Dezvoltarea Medicinei rezultatele a 3 ani de studii privind tehnica ABR,  in Septembrie 2014 in San Diego si in Septembrie 2015 cu ocazia primului Congres pentru NeuroReabilitare Asia-Oceanian din Seoul, Coreea de Sud.

Rezultatele a 3 ani de studiu de grup au investigat influenta terapiei implementate acasa pe pacientii cu Paralizie Cerebrala GMFCS de tip IV si V.

(N.A. - GMFCS = Gross Motor Function Classification System este un sistem de clasificare clinic pe 5 nivele care descrie abilitatile motorii grosiere a persoanelor cu Paralizie Cerebrala.

Nivelul IV GMFCS: Abilitatea de a merge este sever afectata chiar si cu dispozitive ajutatoare. Foloseste scaunul rulant majoritatea timpului si se poate deplasa cu un scaun rulant electric. Necesita transfer cu sau fara ajutor.

Nivelul V GMFCS:  Are deficiente fizice care restrictioneaza controlul voluntar al miscarilor. Abilitatea de a-si mentine capul si gatul contra gravitatiei este restrictionata. Deficiente in toate zonele de functii motorii. Chiar si cu echipamemte ajutatoare nu poate sta in sezut sau in picioare. Nu poate merge independent. Sursa: Wikipedia)

ABR a incheiat un studiu de grup de 3 ani initiat pentru a examina influenta terapiei ABR asupra calitatii vietii, sanatatii si functiilor unui copil cu Paralizie Cerebrala. Acest studiu a inclus peste 100 de participanti, majoritatea avand nivelul IV si V GMFCS (cazurile cele mai severe), din SUa si America de Sud si a aratat, cu semnificatie statistica, rezultatele benefice oferite de terapie.

Pe o perioada de timp de 36 de luni, pacientii cu Paralizie Cerebrala carora li s-a aplicat terapie ABR, au avut o medie cu 45% mai ridicata de sanatate si bunastare decat pacientii carora nu li s-a aplicat ABR. Graficul arata de asemenea ca pacientii carora li s-a aplicat terapie ABR au experimentat o imbunatatire consistenta a starii generale in primele 6 luni.

IMG_20160411_232305

Rezultatele observate in graficul de mai jos arata pe scurt cum clasificarea GMFCS a abilitatilor functionale la pacientii cu Paralizie Cerebrala, s-a imbunatatit de la nivelul V catre IV in cazul pacientilor carora li s-a aplicat terapie ABR timp de 2 ani ( nivelul IV sugereaza mai multe capacitati functionale decat nivelul V)

IMG_20160411_234426

De-a lungul unei perioade de 2 ani, pacientii cu Paralizie Cerebrala carora li s-a aplicat terapie ABR, si-au imbunatatit abilitatea de a sta in sezut fara sprijin. Mai mult decat atat, rezultate din grafic sugereaza o legatura intre imbunatatirea rezistentei la compresie a abdomenului pacientilor - o caracteristica a terapiei ABR - si abilitatea cuiva de a sta in sezut in mod controlat,  ambele imbunatatindu-se in urma acestei terapii.

IMG_20160411_234605